– Jag tror att vi tar vattnet för givet. Äldre människor som jag pratat med, fiskegubbar och damer i trakten, berättar om hur det var när dem var barn. Hur vintrarna var då, var man kunde och inte kunde gå på isen. Då får vi en helt annan bild jämfört med hur det ser ut nu, säger Mattias Klum.
Med den så kallade vattenresan som i dag besökte Karlskrona vill organisationen Svenskt vatten uppmärksamma betydelsen av rent dricksvatten. Deltog gjorde även professorn och den tidigare forskningschefen vid SMHI, Sten Bergström.
”Måste ta höjd för klimatförändringar”
Han menar att stormen som höjde vattennivån tidigare i månaden i sig inte behöver beror på klimatförändringar, men att liknande händelser kan drabba Blekinge hårdare i framtiden.
– Vi ser att världshaven stiger med 3,5 millimeter varje år. Till viss mån kompenseras den av landhöjningen, men den är ganska liten i Blekinge, säger Sten Bergström.
– Man måste ta höjd för klimatförändringar och havsnivåhöjningar. Avståndet till havet är inte så viktigt utan det är höjden till havet man ska titta på, fortsätter han.
Frisk natur förutsättning för friskt vatten
I drygt 30 års tid har Mattias Klum rest runt hela världen för att dokumentera naturen i sin roll som fotograf, dokumentärfilmare och författare. Han menar att en frisk natur är grundförutsättningen för ett friskt vatten. Något som vi glömmer bort.
– Framför allt om vi spolar ner massa saker i toaletten som inte ska vara där. Eller om vi har problem med gamla synder som PFAS, säger han.
Mattias Klum menar att det finns ett ansvar hos var och en för att framtida generationer ska ha ett rent vatten.
– Det är inte bara upp till politiker utan våra egna val spelar roll.