Nioåring utvisas efter åtta år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av sina nio år har Ahmed Yassar Hassan bott i Karlshamn. Nu hotas han och hans tre småsyskon av utvisning till Egypten.

Ahmed Yassar Hassan går i tredje klass på Prästslättskolan i Karlshamn och tränar fotboll på kvällarna. Han kom hit från Egypten tillsammans med sin pappa och mamma när han var knappt två år gammal. Pappan var politiskt aktiv i ett oppositionsparti i hemlandet vilket ledde till att han blev förföljd och trakasserad.

Familjen har nekats uppehållstillstånd av Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. De anser att det politiska läget inte utgör någon fara för familjen att återvända.

”Inte tillräckligt rotad”

Men under den åtta år långa processen har Ahmed Yassar Hassan hunnit få tre syskon och rota sig i Sverige. Och han har svårt att förstå varför han inte får stanna i det land som han anser är hans.

– De känner inte att jag är svensk. De vill skicka mig till Egypten, men det vill inte jag. Jag vill vara här. Det är mitt land, jag tycker att jag räknas som en svensk medborgare, säger Ahmed Yassar Hassan.

Migrationsdomstolen som prövat barnens fall menar att barnen trots alla år i Sverige inte är tillräckligt rotade här.

Ahmed deprimerad

Hur många år ska man bo i Sverige innan man betraktas som svensk?

– Den rättsliga bedömningen går inte ut på att det gått si eller så många år, utan det som ska bedömas är anknytningens kvalitet. Ett litet barn, eller ett barn som är fött i Sverige, kan ha varit här länge utan att ha fått en anknytning till Sverige, säger Ulrika Geijer, chefsrådman på Förvaltningsrätten i Malmö, som dock inte dömt i det aktuella fallet utan svarar principiellt.

Domstolen menar att barnens anknytning är starkare till föräldrarna än vad den är till landet de bor i. Ahmed Yassar Hassan mår dåligt över ovissheten. Trots sin låga ålder är han deprimerad och får vård inom barnpsykiatrin. Migrationsdomstolen bedömer att hans tillstånd är allvarligt, men att han ändå inte tar skada av att utvisas – utan kan få vård i Egypten.

– Jag delar ju inte den uppfattningen eftersom barnen bara har den här anknytningen eller bara den här världsbilden och inget annat. En förflyttning till ett helt nytt land kommer faktiskt skada deras psykosociala utveckling, säger Moraleh Mizani, familjens ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.