Representanter från deltagarna i projektet. Foto: Petra Ekelöf/SVT

Föräldragrupp för nyanlända startas

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar som kommer till ett nytt land står inför många utmaningar. Därför startar nu en föräldragrupp enbart för nyanlända i Karlskrona.

Det är Rädda Barnen, Karlskrona kommun och Landstinget Blekinge som tillsammans startat ett projekt för att tillsammans stötta nyanlända föräldrar i deras föräldraskap.

– Jag har efterfrågat detta länge, för det finns ett behov, säger Bodil Wrahne på Kungsmarkens vårdcentral.

Hoppas på spridning

Projektet är treårigt och målet är att på sikt kunna minska utanförskap och försöka bidra till en mer jämlik hälsa bland barn och unga i Blekinge.

– Det är en utmaning och det är är viktigt för att se förändringar hos den här gruppen, säger Bodil Wrahne.

Föräldrastödet vänder sig till nyanlända föräldrar i flera bostadsområden i Karlskrona. Förhoppningen är att satsningen ska spridas till övriga kommuner i länet om den ger positiv effekt i Karlskrona.

Från landstingets sida medverkar barnahälsovården och mödrahälsovården. Kommunens aktörer är framför allt socialförvaltningen och elevhälsan.

– Förhoppningen är att panncentralen ska bli en stor mötesplats för föräldrar, säger Carina Emme, som också är involverad i projektet från Rädda Barnens sida.

Landstinget Blekinge har beviljat nära 2 miljoner kronor ur den sociala investeringsfonden till satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.