”Vi vill vara en del av framtiden istället för att drabbas av den”, säger Claes Fischer, affärsutvecklare på Blekingetrafiken Foto: SVT/privat

Nya grepp för framtidens kollektivtrafik

Publicerad

Framtidens kollektivtrafik kommer att vara mer dynamisk och nära resenärerna än idag. Blekingetrafiken jobbar just nu med flera framtidsprojekt, bland annat en ny samåkningstjänst som kan komma att testas till hösten.

Blekingetrafiken har skapat en egen designstudio där man jobbar med nya saker på nya sätt för att bli moderna och vara redo för framtiden.

– Vi har fått lära oss att vi lever i förändringarnas tid, att utvecklingen just nu går snabbare än den någonsin har gjort. Och då vill vi vara en del av framtiden istället för att drabbas av den säger Claes Fischer, affärsutvecklare på Blekingetrafiken.

Se inslaget här: Lättare att resa tillsammans på landsbygden

Åka kollektivt på vattnet

Vad trafikbolaget nu jobbar med är till exempel hur de kan integrera cyklande med kollektivtrafik och hur man skulle kunna färdas kollektivt på vattnet. 

Men projektet ”hämta” är det som kommit längst. Det handlar om en ny samåkningstjänst som är tänkt att bli en app till telefonen för att göra det lättare för människor att resa tillsammans på landsbygden där det inte lönar sig att köra stora bussar.

Blyga blekingar ska bli trygga

Utmaningen i samåkningsprojeket är trygghetskänslan, att få blyga blekingar att känna sig trygga i att samåka med någon de inte känner. Sebastian Sjöberg på företaget 10x Labs, som trafikbolaget samarbetar i framtidsprocessen, tror att det går bra om man bara kan hitta ett sammanhang mellan människor.

– Vi ser redan idag hur detta sker på gräsrotsnivå i Karlskrona, där föräldrar hjälps åt att skjutsa barnen till arenan i Rosenholm. De känner inte varandra speciellt väl men har ett sammanhang så att de kan samåka, vi måste hitta de sammanhangen, då kommer det fungera, säger Sebastian Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.