Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättetråkigt”, säger fritidsledarna Josefine Lindell Hansson och Julia Friskopp om styrets planer på en maxgräns på 17 år för att få besöka fritidsgårdarna. Foto: SVT

Ny åldersgräns på Karlshamns fritidsgårdar – ingen över 17 år

Publicerad

Styret i Karlshamn vill sänka åldersgränsen för att få besöka fritidsgårdarna. Något som får kritik både från personal på fritidsgården Annexet och oppositionen.

Maxgräns på 17 år för att besöka fritidsgårdarna. Det vill Karlshamns styre, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, införa.

– Vuxna ska inte umgås med barn på fritidsgårdarna. Det finns en rad problem, till exempel rekrytering till gäng, säger kommunfullmäktiges ordförande Björn T Nurhadi (SD).

Förslaget, som ska avgöras definitivt av kommunfullmäktige under våren, får kritik från oppositionen.

– De som jobbar där, eller vi andra, ser inte det problemet. Det målas upp en problembild som inte är sann, säger Ida Lapell (S), som är ledamot i kommunfullmäktige.

”Inte märkt problem”

Den bilden delas av anställda på fritidsgården Annexet i Karlshamn.

– Vi har inte märkt av något problem. Vi har en åldersgräns och det är 19 år, det är så gammal du är om du går tredje året i gymnasiet. Unga som är 18 år har också behov av trygga mötesplatser med trygga vuxna, precis som de yngre, säger fritidsledarna Josefine Lindell Hansson och Julia Friskopp.

En av besökarna på Annexet den här måndagseftermiddagen är Marvn Jooma, 13 år. Han säger så här:

– Jag tänker att alla borde få vara här.

I klippet: Följ med till fritidsgården Annexet i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.