Foto: SVT

Ny larmrapport om socialen i Karlskrona

Publicerad

Arbetsbelastningen och tidspressen är för hög, och majoriteten av socialsekreterarna i kommunen har mått dåligt. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på socialförvaltningen i Karlskrona.

Vid inspektionerna framkom att majoriteten av socialsekreterarna har besvärats av stressymptom det senaste halvåret, och att arbetsbelastningen och tidspressen är alldeles för hög, framför allt inom Vuxensektionen.

Även biståndshandläggarna vittnar om hög arbetsbelastning. Inspektionen visade att handläggarna kan ha så många som 165 ärenden samtidigt, medan närliggande kommuner har runt 30-40 ärenden per socialsekreterare.

Inspektionerna ägde rum vid tre tillfällen under hösten. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på förvaltningen, bland annat att en handlingsplan ska upprättas för att förebygga den ohälsosamma arbetsbelastningen.

Rekryteringsproblem och dålig arbetsmiljö har varit ett återkommande problem på socialtjänsten i Karlskrona. Hösten 2015 slog fackförbundet Vision larm, och hotade redan då med att koppla in Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.