Blekinge först med säkrare fosterdiagnostik

Publicerad

Landstinget i Blekinge blir först i landet med att erbjuda gravida kvinnor ett säkrare test för kromosonavvikelser hos fostret.

Det nya testet, ett så kallat NIPT-test, bygger på fostrets eget dna och ger ett betydligt säkrare resultat än de metoder som använts hittills.

– Det innebär att oroliga kvinnor kommer att få en kortare väg till ett säkert svar och det blir färre fostervattensprov, säger Pernilla Engström som är överläkare på Blekingesjukhusets kvinnoklinik i ett pressmeddelande.

De tester som används idag har en lägre träffsäkerhet och många gravida kvinnor får resultat inom riskgränsen för kromosomavvikelser hos fostret. För att få ett definitivt besked om barnet de bär har kromosomavvikelser behöver de då göra ett fostervattensprov.

Det nya testet ger säkare svar och tas genom ett blodprov på den gravida kvinnan, det kommer att erbjudas kvinnor över 32 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.