Foto: André Kvist/SVT

Gamla båtskjulen vid kajen rivs

Uppdaterad
Publicerad

Båtskjulen och företagslokalerna på Östra piren rivs nästa höst. Båtägare är rasande och flera företag måste flytta eller slå igen.

För mindre än två år sedan så startade K-G Widén ett företag ute på piren. Affärsidén var att serva och vinterförvara medelstora båtar. Men efter bara åtta månader tvingades han nyligen slå igen trots att kommunen uppmuntrat och stöttat honom under etableringen. Enligt honom menade kommunen dessutom att hans satsning var i linje med kommunens vision av vad piren skulle bli.

– Den verksamhet vi hade tänkt här sades att det var ju som hand i handske för denna utveckling, säger K-G Widén.

Båtägare vill protestera

Men redan i november i fjol fick han signaler om att ta ett steg tillbaka. Han uppfattade det som om kommunen plötsligen vänt och att dess intresse hade svalnat. I mars fick han besked om företagets lokaler skulle rivas.

– Jag tycker det är ett stort svek, säger han.

De båtägare som förvarar sina båtar i lokalerna under vintertid reagerar också starkt på beslutet. Den rymliga ytan och närheten till vattnet vid industrikajen gör det till en idealisk plats för just båtförvaring. Nu diskuterar de aktioner för att protestera mot politikerna som fattat beslutet.

– Många har sagt att vi ska parkera uppe vid kommunhuset, vinterförvara våra båtar där. Det kanske vore en bra idé, säger Bertil Höjer, båtägare.

Politiskt beslut

Den kommande vintern tillåts båtägarna att förvara båtarna i lokalerna på östra kajen. Skjulen ska rivas nästa höst men därefter vill båtägarna veta om det finns någonstans att ta vägen.

– Jag har till min glädje blivit kontaktad av fyra olika intressenter som är beredda att bygga vinterförvaring för båtar men kanske inte på det området. Så jag tror att när vi landar det här så kommer det att finnas möjlighet för vinterförvaring, säger Torbjörn Lind, näringslivschef i Ronneby kommun.

Men att flytta båtarna uppåt landet är en problematisk lösning eftersom så pass breda båtar behöver tillstånd och poliseskort för att transporteras på allmän väg. Lind framhäver dock att det ska finnas en lösning och att beslutet är taget.

– Det är politiken som sätter ner foten och bestämmer. Politiken valde att ta ett större grepp om piren och då fick det de här konsekvenserna.

Exakt hur Östra piren kommer att se ut i framtiden håller på att utarbetas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.