Nya Sverige tar form

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras den första skissen på hur landets nya regioner kan se ut. En del kan vara att Blekinge slås ihop med Skåne.

Kommer Blekinge förbli en egen region eller slås ihop med exempelvis Skåne och Kronoberg? Idag, onsdag, presenteras ett första utkast för den tänkta regionindelningar och argumenten för dessa.

Diskussionen om nya regioner i Sverige har pågått länge och idéerna om hur det slutliga förslaget kan komma att se ut har varit många.

Tidigare diskussioner har handlat om att Blekinge kan slås ihop med Skåne. En annan tanke har också varit att Blekinge ska bilda storregion med både Skåne och Kronoberg, en idé som välkomnas av Blekingemoderaten Alexander Wendt.

– Vi ser gärna en region med Blekinge, Skåne, Kronoberg och hela eller delar av Kalmar län, säger Alexander Wendt (M) som sitter i Blekinges samrådsgrupp.

Även Socialdemokraterna vill se en sådan indelning.

– I tre regioner i landet bor hälften av landets befolkning, i övriga 18 bor vi resten. Det är inga jämställda regioner, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

Fortsätta som Blekinge

Men det råder delade meningar om länets framtid i denna fråga. Vänsterpartiets distriktsordförande Erik Ohlson vill att Blekinge förblir just bara Blekinge.

– Vi vill att Blekinge ska förbli en egen region. Annars flyttas besluten längre ifrån väljarna om regionen blir större, säger Erik Ohlson (V).

Det första utkastet på ett förslag på nya regioner presenteras på onsdagen av den statliga indelningskommittén.

– Det är ett genomtänkt förslag som vi presenterar, men vi är självklart inte helt låsta om det framkommer goda argument, säger indelningskommitténs huvudsekreterare Johan Krabb.

När SVT i februari ställde frågan till honom om Skåne och Blekinge slås samman svarade han så här:

– Det är ett alternativ. Det finns ett gott samarbete sedan tidigare, detta är bara ett av flera alternativ.

Förslaget till nya indelningar bygger på fyra huvudargument:

* Regionerna ska bli mer jämnstora än de är i dag. Som det ser ut i dag bor mer än hälften av landets befolkning i de tre största regionerna.

* Indelningen ska vara en grund för organisationen kring sjukvården. Samarbete kommer fortfarande att behövas gällande högspecialiserad vård men de gamla sjukvårdsregionerna kommer att försvinna.

* Regionerna måste kunna bygga strukturer för regional utveckling. Det vill säga vara stora nog för att kunna bygga upp forskningsmiljöer och kompetenscentra och genomföra investeringar.

* Dessutom ska de nya regionerna bygga på redan befintliga samarbetsstrukturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.