Nyanlända lär sig starta eget

Uppdaterad
Publicerad

I Ronneby får nyanlända svenskar sedan en tid tillbaka lära sig att driva företag samtidigt som de får lära sig svenska. Något som inte skett i Blekinge förut.

– Generellt sett så är det ju så att personer med utländsk bakgrund är mer benägna att starta företag än genomsnittet i Sverige, säger Magdalena Ellmén, företagsrådgivare

Kursen är specialanpassad för att passa personer som just anlänt till Sverige och som studerar svenska på SFI. Kursen är helt frivillig och inga förkunskaper krävs. En av deltagarna är Ahmed Hassan, han drev tidigare företag i Syrien.

– Jag vill starta mitt eget företag och jobba och bygga upp det. Men det är andra regler här och jag vet inte hur jag ska börja eller starta men det får jag lära mig här på kursen, säger Ahmed Hassan.

Ny kurs till hösten

Kursen i nyföretagande 18 deltagare och sker i samarbete mellan kommunen och Almi företagspartner. Några av deltagarna i kursen har varit i Sverige i mindre än ett halvår, och att ha en kurs i nyföretagande för så pass nyanlända personer är väldigt ovanligt och har inte skett i Blekinge förut.

– Vi tror det är jättebra att de får gå den här kursen så tidigt efter att de kommit till Sverige. För då vet de direkt vad som krävs och hur de går till så att de tidigt kan göra valet om de vill satsa mot att starta eget företag eller inte, säger Johanna Månsson, rektor på SFI i Ronneby.

Vad hoppas du att det ska leda till?

– Jag hoppas ju självklart på att det ska leda till att det startar fler företag i Ronneby och att de som kommit hit får en möjlighet att bo kvar här.

Det är redan nu bestämt att det även till hösten kommer ske en nyföretagarkurs för nyanlända svenskar i Ronneby. Och även om alla deltagarna i slutändan inte startar eget så får de värdefulla kunskaper att ta med sig ut på arbetsmarknaden.

– Här har de möjligheten att lära sig hur det fungerar att driva företag och vara egenföretagare och den erfarenheten tror jag är värdefull även om de väljer att söka jobb som anställd istället för att starta eget, säger Magdalena Ellmén, företagsrådgivare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.