Foto: TT/SVT

Ökad risk för att smittas av allvarlig tarmbakterie

Uppdaterad
Publicerad

Skåne och Blekinge är extra utsatta områden för tarmbakterien Ehec som främst smittar från djur till människor. Det innebär att risken för människor att smittas av den allvarliga bakterien Ehec har ökat.

Den screening som Länsstyrelsen i Blekinge tagit del av, gjord av Gård- och djurhälsa och Skånesemin som har gjorts på över 80 gårdar i både Blekinge och Skåne visar att Ehec-baktierien, som kan smitta från djur till människor, finns på flera gårdar i båda länen.

Bakgrunden till att undersökningen gjorts är förra årets stora Ehec-utbrott där flera människor i både Skåne och Blekinge smittades och blev svårt magsjuka. Resultatet av screeningen som nu är klar visar att bakterien finns på tre gårdar i Blekinge och åtta gårdar i Nordöstra Skåne.

– Nu har man klassificerat detta som ett så kallat hotspot-område, det vill säga att just nu är det en högre förekomst av Ehec, säger Sandra Draaisma, länsveterinär i Blekinge.

500 fall årligen

Varje år rapporteras i Sverige över 500 fall av människor som smittats av Ehec. Extra utsatta grupper är barn, äldre och gravida. Smittan överförs från djur, främst kor, får och getter och symptomen börjar ofta med magkramper och diarre.

Det kan också bli värre sjukdomstillstånd, vilket förra hösten var exempel på. Då drabbades en person i Blekinge av den allvarliga följdsjukdomen som påverkar njurarna och ofta kräver vård på intensivvård.

– Men det är ovanligt och jag tycker inte att man ska vara rädd för denna smittan utan mer att man tänker på att vara noga med handhygienen, säger Sandra Draaisma.

Hamburgare har smittat

Efter utbrottet gjorde smittskyddsläkaren en utredning och det var sannolikt nötfärs som smittade flera personer.

– Man hittade Ehec i några hamburgare i samband med smittospårningen, men dessa hamburgare hade inte levererats ut till konsumenter. Men till exempel är det populärt nuförtiden att äta hamburgare som inte är helt genomstekta och då utsätter man sig för en stor risk om de skulle ha den här bakterien, säger Sandra Draaisma.

Flera myndigheter, bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, arbetar nu med en informationskampanj för att allmänheten ska undvika att bli smittad. Förutom att inte äta rå köttfärs och dricka opastöriserad mjölk är det till exempel viktigt att vara noga med handhygienen.

– Det är jätteviktigt att veta hur det smittar och hur man skyddar sig mot Ehec, för det kommer alltid finnas och man vet inte riktigt var det finns, säger Sandra Draaisma.

”Ökar under grillsäsongen”

Kan det också smitta från människor till människor?

– Det kan det faktiskt i och med att det smittas med avföringen och man behöver så liten mängd. Om man har en människa som har fått i sig bakterien kan det smitta till en annan människa och därför är det viktigt att ha bra handhygien i samband med toalettbesök, säger Sandra Draaisma.

Eftersom bakterierna bara finns kvar ett tag på gårdarna är det svårt att säga hur länge Blekinge och Skåne kommer vara ett extra utsatt område.

– Men det jag tänker på är att det snart är grillsäsong och då brukar man se att det ökar, säger Sandra Draaisma.

Så undviker du att smittas:

● Tvätta alltid händerna efter kontakt med djur

● Bada inte där det finns beteshagar i närheten

● Ha uppsikt över barn som vistas bland djuren

● Drick inte opastöriserad mjölk.

● Skölja att alltid grönsaker och frukt innan du äter

● Hetta upp kött och köttprodukter innan du äter

Källa: Länsstyrelsen Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.