Hyrt ut bostäder olagligt – i över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna till studentboendet i gamla fängelset i Karlskrona fortsätter att hyra ut bostäder, trots att tillstånd saknas. Nu ställer kommunen hårda krav – renoveringen måste bli färdig.

Kommunen säger att ägarna till boendet inte fått det slutbesked som krävs för att hyra ut – och därför har kommunen nu utdömt en sanktionsavgift mot bolaget på 60 000 kronor.

Redan för ett drygt år sedan hyrde fastighetsägarna Carlskrona property development ut studentbostäder olagligt. Karlskrona kommun har sedan maj förra året, då Carlskrona property developments tillstånd gick ut, haft som krav att det måste genomföras en rad åtgärder innan de kan hyra ut bostäder i fastigheten.

Vita Briggen i Karlskrona

Om inte fastighetsägaren åtgärdar kommunens krav på ändringar kommer sanktionsavgiften att dubbleras till 120 000 kronor. Och fastighetsägaren kan senare få vite, om inget sker.

– Som helhet fungerar fastigheten bra. Men för att den ska få användas på sikt måste man ha en hiss som gör att byggnaden är tillgänglig även för dem som inte har full rörlighet. Dessutom måste det finnas en permanent lösning för brandtrappan, just nu är det en tillfällig lösning, säger Kristina Stark, bygglovchef i Karlskrona kommun.

Däremot har Carlskrona property development överklagat sanktionsavgiften två gånger och ärendet är nu hos mark- och miljödomstolen. Däremot är inte Kristina Stark speciellt orolig för att fastighetsägarens åtgärder kommer bli av.

– Det har varit en lång process, men vi har en god kontakt nu. Jag upplever att det kommer bli ordning på det här i det närmaste, säger Kristina Stark.

SVT Nyheter Blekinge har försökt att nå Niclas Adler, vd för Carlskrona property developments. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet