Hembygdsföreningen i Olofström ligger bakom att intervjuer som sparats på Folklivsarkivet i Lund tagit form i en ny bok. Foto: André Kvist

Olofströms berättelser från förr blir bok

Publicerad

Berättelserna är från intervjuer gjorda 1959 och beskriver livet, arbetet och samhället i slutet av 1800-talet.

På initiativ från Hembygdsföreningen i Olofström har nu intervjuerna som sparats på Folklivsarkivet i Lund tagit form i en ny bok.

– Vi är stolta över våra förfäder och vad de åstadkom. Därför vill vi att deras berättelser ska finnas att läsa, säger Johnny Karlsson, ordförande i föreningen.

Ett annorlunda samhälle

Människorna som berättar om livet mellan 1871 till 1906 var 31 stycken, varav 8 var kvinnor. De beskriver en tid av omvälvande förändring, om industrialismens frammarsch.

– Många av dessa personerna fanns i livet när vi växte upp, det är människor som vi en gång kände, säger Johnny Karlsson.

Då var det marknader och fester som bröt tristessen i det dagliga arbetet. Höstmarknaden i Holje var årets tillställning. Vinterförråd skulle köpas och människor åkte långväga för att delta.

En av berättarna skriver: ”Det kom mycket folk utifrån, och senare på dagen brukade det bli mer eller mindre vilda slagsmål bland karlarna”.

Bruket i centrum

Många av berättelserna beskriver festligheter och vardag. Men nästan samtliga beskriver järnbrukets centrala roll i människornas liv.

– Det var som ett samhälle i ett samhälle. Bruket skötte allt, från vägar till skola till att vara en bank, säger Rolf Olsson, Hembygdsföreningen.

– Bruket är ju hjärtat i hela den här regionen, Man tar in folk till produktionen från en fem mils radio, Andrej Krugly, Hembygsföreningen.

Järnbruket som etablerades 1735 blev livsviktig för bygdens framväxt.

– Deras roll var densamma som kommunen har idag. Men kommunen växte inte fram förrän på mitten av 1900-talet,  säger Johnny Karlsson.

Dess roll blev alltmer viktig när Volvo köpte bruket på slutet av 1960-talet och arbetskraftsinvandringen fick ett uppsving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.