Foto: SVT

Omfattande knarkrazzia splittrar kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Det gäng som länge trakasserat och hotat småföretagare i Ronneby har splittrats. Det efter den specialoperation som polisen gjorde mot flera knarkhandlare i både Ronneby och Karlskrona i helgen.

Med uppbackning av ordningspoliser från Helsingborg slog polisen i helgen till mot flera kända adresser i både Karlskrona och Ronneby. Det gav resultat med flera gripanden och knarkbeslag.

Den tillfälliga förstärkningen från Skåne gjorde att kollegorna i Blekinge aktivt kunde agera mot flera personer som en tid varit särskilt intressanta i polisens underrättelsearbete.

– Vi har lokalkännedomen och så fick vi låna resurser och det blir jättebra. Det ska bli lite jobbigare att vara kriminell i Ronneby hoppas vi, säger Anna Johansson, yttre befäl polisen Ronneby.

”Alla känner alla”

Med den tillfälliga resursförstärningen kunde polisen samordna aktionen och agera samtidigt i både Karlskrona och Ronneby. Det är grannkommuner där man identifierat kopplingar mellan olika kriminella individer och grupperingar.

– Alla känner alla i den kriminella världen och att vi gör tillslag i både Ronneby och Karlskrona är inte konstigt alls, säger Anna Johansson, yttre befäl polisen Ronneby.

Enligt den lokala polisledningen kan det bli fler liknande punktinsatser i Blekinge det kommande året vilket behoven fortsättningsvisa ska avgöra.

– Vi tar de problem som finns på allvar och försöker göra något åt det med de vi är och hitta lösningar, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef.

Ska synas mer poliser

Redan nu tror polisen att förra veckans aktiviteter åtminstone på kort sikt kommer att försvaga de kriminella gruppernas ställning och skapa en tryggare miljö för både medborgare och företagare.

– Det kommer finnas fler poliser mer eller mindre intensivt och det kommer märkas. Det kommer synas mer poliser på stan, säger Anna Johansson.

Trots att polisen är nöjd med hjälpen från Skåne så är den inte permanent och redan i början av veckan lämnade extrastyrkan Blekinge. Frågan är om den regionala ledningen löften om dels mer poliser och dels en öppen polisreception här i Ronneby kommer att infrias.

– Det bästa är om vi kan få en permanent lösning med poliser som är stationerade  i Ronneby som brinner för staden, säger Anna Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.