Det är inte säkert att räddningshelikoptern hamnar i Kallinge. Foto: SVT

Oro för räddningshelikoptrarna

Uppdaterad
Publicerad

På F17 i Kallinge byggs en ny helikopterhangar för 400 miljoner – men nu tvekar Sjöfartverket plötsligt om att ställa sina två räddningshelikoptrar där. Det oroar Ronnebys kommunalråd.

Den nya helikopterhangaren ska stå klar 2018 och Sjöfartsverket har varit med i planeringen sedan 2006. Men nu menar Sjöfartverket att hangaren är för liten, för dyr och ligger för långt från start- och landningsbanan, vilket gör att man vill hålla dörren öppen för andra alternativ.

– De som framförallt har ändrats är att vi har köpt större helikoptrar som kräver lite mer utrymme än de andra helikoptrarna, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartverket.

”Märkligt”

Men det argumentet biter inte på kommunalrådet.

– Att de skulle köpa andra helikoptrar har de vetat sedan 2011. Att ni i sista minuten vända på klacken och titta på andra alternativ tycker jag är märkligt. Det tyder på att de inte har någon långsiktig planering, alternativt har andra planer som de inte redovisar, säger Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M).

Sjöfartverket menar att Blekinge fortfarande är deras nummer ett men att man inte kan stänga dörren för andra alternativ.

– Man måste se tidsperspektivet också, den ska inte vara klar förr än 2018. Det vore oklokt att stänga några dörrar nu, säger Daniel Lindblad.

Måste ge besked

Om inte hela bygget ska försenas måste Sjöfartverket ge besked inom ett par veckor. Ronnebys kommunalråd tycker det är sent att tveka nu.

Men ska de inte ha rätt att ändra sig om deras behov ändras?

– Jo, men man måste se den här i ett tidsperspektiv också och se hur lång tid det har haft på sig att jobba med frågan. Och där tycker jag att man har brustit, säger Roger Fredriksson (M).

Men Sjöfartsverket lovar följa med i det tempo man behöver för bygget av helikopterhangen i Kallinge, alltså inom några veckor.

– Då ska vi i så fall göra vårt bästa för att skaka fram ett beslut, säger Daniel Lindblad.

Men han kan inte lova att de hamnar i Kallinge.

– Nej inte i nuläget, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.