Foto: SVT

Oro inför dagakutens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att stänga dagakuten och i stället ersätta den med en närakut oroar Karlshamnsborna.

Under torsdagen beslutade nämnden för Blekingesjukhuset att utreda framtiden för dagakuten i Karlshamn. Orsaken är svårigheter att rekrytera personal och höga kostnader för hyrläkare som i dag får plockas in för att klara bemanningen.

–I dag har vi en kirurgjourlinje och en medicinjourlinje. Den här utredningen ska bland annat titta på hur ska kompetensen kunna vara och bli på akuten i Karlshamn, säger Christel Friskopp (S), ordförande i nämnden för Blekingesjukhuset.

Men bland de personer som SVT Nyheter Blekinge har pratat med så är samtliga överens om att dagakuten måste få vara kvar.

– Att lägga ned en akut är något av det absolut dummaste man kan göra. För så stort är behovet i västra Blekinge och transporten till Karlskrona är alldeles för lång, säger Per-Inge Mahrs.

– Jag tycker att den behövs. För oss som bor i Sölvesborg är det för långt att åka till Karlskrona, säger Cristian Feraru.

– Det kan vara svåra grejer som en läkare behöver ta ställning till och det ska gå snabbt. Det ska inte ta flera timmar för att de ska konsulterar någon annan någon annanstans, säger Eva Nilsson.

Den 7 september har landstingsstyrelsen sitt nästa möte och förhoppningarna är att ett beslut om en utredning ska kunna fattas redan då.

– Vi har bett att få den skyndsamt, men det är landstingsstyrelsen som tar beslutet om när den ska vara klar. Men vi har bett om högsta prioritet, säger Christel Friskopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.