Foto: SVT

Han tar sig Östersjön runt i 1800-talsbåt

Uppdaterad
Publicerad

Det började för tio år sedan, när Mikael Hammarlund seglade till Blekinge. Sedan dess har det blivit turer till Åland, Helsingfors och tillbaka.

Och det är inte vilken båt som helst som danske Mikael Hammarlund seglar i – utan en gammal Bornholmseka från sent 1800-tal. Relingen ligger knappt ovanför vattenytan, och skrovet är bara några decimeter under.

– Den är 19 fot från för till akter, och jag har ingen motor. Och den är inspirerad av Blekingsekan, förmodligen, fast i en större modell, säger Mikael Hammarlund.

Den här sommaren har han ”bara” seglat till Valdemarsvik med båten, men tidigare år har han tagit sig ända till Helsingfors.

– Folk undrar ofta varför jag gör det. Men det är en sån kontrast mot det vanliga livet, att ge sig ut såhär och leva i naturen, säger han.

Gått på grund

Vid flera tillfällen har Mikael gått på grund med båten.

– Det har hänt säkert vid ett tiotal gånger. Flera gånger har jag fått vara i och simma för att försöka knuffa loss den.

Men i år blir det sista färden för den gamla ekan.

– Nu ska den hem till Bornholm och bara skötas om. Den har tagit lite skada genom åren som måste ses över, säger Mikael Hammarlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.