Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT lovar sol i sydsverige i helgen. Foto: SVT

Solig och varm helg i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till helgen kommer solen och värmen och det kan bli upp mot 15 plusgrader i hela Sydsverige.

Fredagen börjar med sol men sedan mulnar det på framåt kvällen och natten.

– Idag fredag blir det nog allra varmast i Blekinge innan det mulnar på. Men molnen gör sedan att det inte blir så kallt under natten, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

15 grader på söndag

Lördagen blir sedan solig och varm med bara lätta tunna moln på himlen.

– Det blir väldigt lätta vackra moln och mellan 8 till 11 plusgrader i hela Sydsverige. Men det är sen det händer, på söndagen! Då får vi 15 grader och kanske ännu mer om man sitter i lä någonstans, säger Tora Tomasdottir.

Något svalare kan det bli i kustområdena och framåt sen eftermiddag kan det börja mulna på längs ostkusten och på Öland.

– Men det blir ändå en fin kväll skulle jag tro, molnen ska inte störa så mycket.

Risk för gräsbrand

Men en sak ska man tänka på när man är ute och njuter i helgen, att det är risken för gräsbrand.

– Ja, det är risk för gräsbrand i hela södra Sverige. Det är det gamla torra gräset och torra löv som är problemet. Så ska man grilla eller elda så ska man tänka sig för var man gör det, annars kan elden sprida sig fort, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.