Styrelseledningen och stöttande gäster utanför Pannhuset. Foto: André Kvist/SVT

”För att träffas över gränserna”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare står det klar att det gamla pannhuset i Kungsmarken blir en mötesplats för boende och föreningar. Men finansieringen är inte klargjord, därför träffar Folkets Hus-föreningen i dag kommunala representanter.

I början av mars i år stod det klart att Mellanstaden får utnyttja de nergångna lokalerna i pannhuset till förenings och mötesverksamhet. Det engagerar många boende och åtminstone 15 olika föreningar som är baserade här.

– Den är till för de boende i området Mellanstaden. Det unika här är att vi gör en gemensam lokal, ett allaktivitetshus för att man ska kunna träffas över gränserna, säger MatsOlof Arnoldsson, ordförande i Mellanstaden Folkets Hus och Park.

Behöver finansiering

Men föreningen är nystartade och det finns ingen ekonomi ännu, lokalerna är nergångna och behöver rustas upp. Därför träffar föreningen idag kommunen för att diskutera hur initiativet ska finansieras.

– Det finns ju de ordinarie bidragen och system från Kultur- och Fritid. Men utöver det behöver vi rejält stöd för dessa lokaler är uttjänta som fabrikslokaler, säger MatsOlof Arnoldsson.

Ungefär en miljon kronor behövs det för att få igång verksamheten. Förhoppningen är att man till nästa sommar ska kunna ha ett aktivt föreningsliv på denna plats. Alla, små som stora, är då välkomna.

Stöttas av Statens Konstråd

Många organisationer har sträckt ut en hjälpande hand för att bistå med arbete, bland annat Rädda Barnen och Blekinge Museum. Även Statens Konstråd kan vara intresserade av att medverka. De undersöker nu om denna plats kan bli aktuell för ett regeringsprojekt.

– Vi ser att det här har en potentiall att bli en viktig mötesplats. Vi driver ett arbete som heter ”Konst händer” som är en serie projekt över hela landet. Som handlar om att starta mötesplatser genom konstnärligt arbete i miljonprogramsområden, säger Joanna Zawieja, producent och arkitekt på Statens Konstråd.

12 till 15 områden i Sverige ska medverka i projektet. Beslut om vilka områden det blir kommer inom några veckor.

– Vi ser att Kungsmarken, inom ramen för detta arbete, skulle kunna vara en väldigt intressant plats att jobb på. Det är en fantastisk plats, speciellt om man tittar på arkitekturen, men också väldigt isolerad plats, säger Joanna Zawieja.

Invigningen av pannhusets mötesplats är planerat till den 27 augusti.

– Det är en process där de boende i området bjuds in så att det blir deras lokal. Vi ser en ateljé, en verkstad och kontor, kanske ett café utomhus, säger MatsOlof Arnoldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.