En 90-årig kvinna med en liten påskkyckling i händerna. Foto: Privat

Påskkycklingar kläckta på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Precis lagom till påsk har det börjat kläckas kycklingar på äldreboendet Vitus Elena i Karlskrona. Tidigt på skärtorsdagens morgon såg två små kycklingar dagens ljus på boendet.

Totalt har 20 ägg legat på kläckning på omsorgsboendet Vitus Elena i Karlskrona. På skärtorsdagens morgon hade två kläckts och ytterligare fem tycks vara på gång innan dagen är slut, då skalet börjat spricka.

Det är undersköterskan Karolina Eitrem som tagit initiativet till att låta de äldre på boendet vara med och föda upp kycklingar.

– Det är barn och djur som äldre uppskattar mest. Vi vill försöka väcka små glimtar av glädje i deras vardag, säger Karolina Eitrem.

Ska kläckas under påskhelgen

Hon har tidigare arbetat på ett annat äldreboende i kommunen och födde där upp kycklingar redan förra året. Men då kom kycklingarna på sommaren.

I år sker kläckningen lagom till påsk – då man räknar med att alla ägg ska vara kläckta innan helgen är slut.

– Det är jätteroligt, både för oss som jobbar och för de äldre. En äldre dam som är 97 år berättade att det här får henne att minnas tillbaka till när hon var liten och kycklingar kläcktes hemma i köket i Lyckeby där hon bodde. Det här väcker väldigt mycket minnen och ger stor glädje.

Sällskap i tre veckor

I 21 dagar har äggen legat i äggkläckningsmaskinen och de äldre har kunnat följa processen, från att äggen las in i maskinen till kontroller av fukt under tidens gång – och nu slutligen när äggen börjar spricka.

Och hittills har alltså två små fjuniga kycklingar tittat ut.

– Vissa av de äldre vågar inte hålla i dem, medan andra inte vill släppa ifrån sig dem. De trivs verkligen i närheten av djur, säger Karolina Eitrem.

I två-tre veckor kommer de boende på Vitus Elena få sällskapa med de nya kycklingarna. Sedan är det dags för dem att resa vidare till Hässlelyckans gårdsbutik i Lyckeby.

– De ska dit och växa upp för att sedan själva bli äggproducenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.