Foto: SVT

Patient med hjärnblödning tvingades vänta på undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde flera timmar innan en svårt sjuk man med hjärnblödning, som sökte vård på akutmottagningen i Karlskrona, undersöktes. Nu ska akuten granskas.

En svårt sjuk man sökte vård på akutmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona men tvingades vänta flera timmar innan han fick träffa en läkare. När mannen väl undersöktes visade det sig att han hade en hjärnblödning. Mannen fick då flyttas akut till SUS i Lund.

Enligt akutens rutiner skulle patienten, som bedöms ha ha haft en hög prioritet, ha undersökts inom 20 minuter, men han läkarundersöktes först efter två timmar.

Orsaken hög arbetsbelastning

Den undersökande läkaren skrev då direkt en röntgenremiss efter misstanke subaracknoidalblödning men röntgen kontaktades inte för mannen skulle få förtur, vilket är en beslutad rutin.

Orsaken till fördröjningarna bedöms vara hög arbetsbelastning på akutmottagningen och kommunikationen mellan hälso- och sjukvårdspersonal har brustit. Personal uppger att läkare ska ha informerats om allvaret i situationen.

Ärendet har lex Maria-anmälts och Landstinget planerar nu att tillsätta en ledningsläkare på akuten som kommer att ansvara för prioritering och på ett övergirpande plan leda det medicinska arbetet på akutmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.