Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PFAS-föreningens ordförande är lättad över att äntligen få tala om PFAS inför landets politiker. ”En befrielse”, säger Herman Afzelius. Foto: SVT

PFAS-föreningen i riksdagen: ”Hoppas på lite action”

Uppdaterad
Publicerad

PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius talade under onsdagen till riksdagens politiker om den tio år långa kampen mot kemikalierna.

Nu hoppas han att landets högsta förtroendevalda får upp ögonen för problemet.

– Jag tror tyvärr att många inte har förstått vad som hänt och hur det påverkat oss.

Framför en grupp riksdagspolitiker vittnade Herman Afzelius om hur de skyhöga PFAS-halterna i Kallinges dricksvatten påverkat fler generationer i samhället – och om kampen för upprättelse.

Han ser dagens samtal som en startpunkt för det politiska samtalet.

Vattenskandalen i Kallinge

– Om det är så att vi måste tala med självaste statsministern så får det vara så men någon måste agera nu.

Med på programmet stod även experter från Naturskyddsföreningen och Karolinska institutet. Bakom initiativet ligger Blekinges riksdagsledamot Magnus Manhammar (S).

”Vill prata med de ansvariga”

Utöver politikernas öra hoppas Herman Afzelius även att den senaste HD-domen, som gav Kallingeborna rätt till skadestånd, gör att Försvarsmakten öppnar för dialog.

– Vi vill börja prata med de som vi tycker är ansvariga – Försvarsmakten som har förorenat vattnet och förorenat våra liv, säger Herman Afzelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet