Verkö färjeterminal i Karlskrona. Foto: SVT

Polacker får intyga att de ska sköta sig på kryssningarna

Uppdaterad
Publicerad

Nöjeskryssningarna från Polen till Karlskrona ska bli mindre stökiga. Nu inför Stena Line ett intyg som passagerare som reser med färjorna från Polen måste skriva under när de checkar in i Gdynia.

Det är efter flera stökiga nöjeskryssningar mellan Gdynia och Karlskrona som rederiet nu fått nog och inför intyget där passagerare som reser från Polen försäkrar att de känner till vilka regler som gäller ombord och att de inte får störa andra passagerare.

– Polackerna är inte ett sjöfolk. De är inte vana vid att åka båt och har inte full koll på säkerhetsregler på färjor. Vi inför intyget för att påminna nöjesresenärerna om vilka regler som gäller, säger Agnieszka Zembrzycka, pressansvarig på Stena Line i Polen till P4 Blekinge.

Sitta i arresten

Om reglerna ändå inte respekteras finns en arrest ombord där passageraren kan få tillbringa resten av resan.

– I hytterna ska det vara tyst nattetid. Roa sig kan man göra på nattklubben, inte i hytten, säger  Agnieszka Zembrzycka till radiokanalen.

Enligt företagets svenska pressavdelning finns inga planer på att införa ett motsvarande intyg för dem som reser med färjan från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.