Polisen ställer inga krav på hur eleverna ska se i skolkatalogen, vilket förvånar skolans rektor Rickard Andersson. Foto: SVT

Polisen: ”Vi ställer inga krav”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen finns det inga krav på hur eleverna ser ut i skolkatalogen. Men den uppfattningen har inte Snäckebacksskolans rektor.

I samband med att elever på Snäckebacksskolan i Ronneby skulle ta bilder till skolkatalogen fick inte killarna klä sig i klänning. Skolans rektor Rickard Anderssons kommenterade beslutet med att bland andra polisen använder bilderna. Men några sådana krav har polisen, enligt myndigheten, inte ställt.

– Det är inte så att vi förväntar oss att skolor ska producera bilder som vi kan använda vid brottsutredningar. Det är inte det svensk polis står för och det finns ingen sådan begäran från vår sida, säger Lars Förstell, pressekreterare på polisen i region Syd.

Använder ni skolkataloger vid brottsutredningar?

– Det har hänt att vi har använt bilder vid en brottsutredning någon gång, när en person har sagt att en misstänkt går på en viss skola, men vi har inga som helst synpunkter från polisens sida om eleverna klär ut sig eller inte.

Rickard Andersson säger att han blir förvånad över polisens kommentar.

– Det var ju märkligt. De har kanske inte uttryckligen sagt att eleverna måste se ut på det här viset, men jag har ju suttit här själv vid ett flertal tillfällen när polisen har använt katalogen för att hitta elever.

Men på vilket sätt blir det svårare att se hur eleverna ser ut om killarna har klänning på sig?

– Vi hamnar i en situation där det blir svårt att dra gränser, så för enkelhetens skull så vill vi inte att de klär ut sig alls, utan ser ut som de göra i vanliga fall. De har i stället möjlighet att ta ett spexkort vid jul där de får spöka ut sig så mycket de vill, säger Rickard Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.