Foto: SVT

Rekordstort intresse för skivmässa

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon startar den stora skivmässan i Olofström och intresset för den ökar för varje år enligt arrangörerna. För trots vår allt mer digitala värld så är det strålande tider för vinylskivan.

Johny Carlsson har bråda dagar i sitt bok- och skivantikvariat. Mängder av skivbackar ska fram för att sedan fraktas till Folkets hus där mässan hålls och ivriga skiventusiaster kommer att vänta på lördag morgon.

”Hänger på låset”

– Det brukar vara 50 till 100 personer som hänger på låset och måste komma in innan handlarna går runt och tittar på varandras skivor, berättar Johnny Karlsson.

Skivmässan i Olofström hålls för tionde året och skivförsäljare kommer från Sverige, Norden och Tyskland.

– Vi har faktiskt fått säga nej till några, vi fick inte plats med fler och då har vi ändå en stor lokal, säger Johnny Karlsson.

Konstnärliga skivomslag

Tillsammans har utställarna med sig cirka 150 000 vinylskivor som enligt arrangören fått ett rejält uppsving på senare år.

– Jag tror det är att det är något fysiskt man kan ta i och sedan de konstnärliga omslagen som man gillar, säger Johnny Karlsson.

Blandad grupp som köper

Enligt honom är köparna som kommer en blandad grupp, med oftast något äldre musikälskare.

– Det är förhållandevis många kvinnor också, även om det är mest män. Men det är allt ifrån de som styr ut sig som hårdrockare till de i kostym som ser ut som om de ska handla med aktier istället för skivor som kommer, säger Johnny Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.