Karin Johansson planerar nu en polisanmälan mot Karlskrona kommun. ”Jag gör det för Johans skull”. Foto: SVT

Rektorns fru planerar ny anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Hustrun till Tullskolans avstängde rektor förbereder en polisanmälan mot Karlskrona kommun.

Samtidigt kräver rektorns anhöriga att också deras bild av hanteringen vägs in i kommunens externa utredning.

Beslutet att lämna in en polisanmälan mot kommunen togs när Tullskolerektorns hustru Karin Johansson träffade förbundsjuristen Kirsi Piispanen i Stockholm i dag.

– För mig känns det viktigt att ansvarsfrågan blir ordentligt utredd. Jag är beredd att göra det här för Johans skull, säger Karin Johansson till SVT Blekingenytt.

Fallet Yara

Sedan tidigare pågår en förundersökning mot kommunen gällande tjänstefel – grundad på en polisanmälan från en privatperson.

– Det här blir ett parallellt ärende. Den anmälan vi lämnar in rör förtal och arbetsmiljöbrott och vi kommer att bistå Karin och Johan i den processen eftersom att de är medlemmar hos oss. Anmälan kommer att riktas mot arbetsgivaren eller representanter för arbetsgivaren, säger Kirsi Piispanen.

Men facket nöjer sig inte med att polisanmäla kommunen.

”Ska erkänna fel”

Man kommer också att formellt begära att Karin Johansson får vara delaktig i den externa utredning som kommunen beslutat att genomföra efter Blekingenytts uppmräksammade granskning av rektorns fall.

– Ett av motiven är att vi känner att kommunen som arbetsgivare måste ha en beredskap för att hantera sina medarbetare. Vi vill att de ska erkänna att de agerade fel i fallet med Johan så att detta inte upprepas. Dessutom har det inte gjorts någon arbetsskadeanmälan i det här ärendet, säger Kirsi Piispanen.

Lärarförbundet meddelade i dag också att den förhandling om brott mot överläggningsskyldigheten som Blekingenytt tidigare berättat om går vidare till central förhandling.

Inväntar anmälan

Enligt kommunens kommunikationschef Ulla Nelson vill kommunen avvakta och se vad polisanmälana innehåller.

– Vi vill se en formell anmälan innan vi kommenterar det här, säger hon.

Johan Johansson var vid tidpunkten för Yaras död rektor på flickans skola. Kort efteråt stängdes han av från sin tjänst – ett beslut som meddelades på en presskonferens. Rektorn tog beskedet så hårt att han en dryg månad senare skadade sig svårt i en självförvållad trafikolycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet