Foto: TT

Risk för gräsbränder i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Trots att snön fortfarande ligger kvar i delar av Blekinge finns det risk för gräsbränder. Nu uppmanar SMHI folk att vara försiktiga om de eldar utomhus.

Blå himmel och torra vindar kan få gnistor att bli skenande gräsbränder som hotar människoliv och byggnader.

– En del försöker släcka gräsbränder som kommer upp, och det blir dem övermäktigt, säger MSB:s expert Leif Sandahl.

SMHI varnar för en ökad risk för gräsbränder i stora delar av Götaland däribland Blekinge län.

– Vi är inne i den tiden på året när fjolårsgräset börjar komma fram. Det är ganska snöfritt i Götaland, och det gör att nu när solen börjar värma upp, med torrare luft och soligt på dagarna, blir gräset lättantändligt, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

MSB: För riskabelt

Vinden får lågorna att färdas snabbt över öppna ytor om någon kastar en cigarettfimp på fel ställe, om en gnista från en maskin träffar fel, eller om en kontrollerad lövbrand sprider sig åt fel håll.

– När vi har den här höga gräsbrandsrisken, och speciellt i kombination med blåst, då ska man inte elda eftersom det är för riskabelt, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Dör av ansträngning

I värsta fall kan lågorna sprida sig till byggnader. Varje år omkommer människor i Sverige i gräsbränder, ofta äldre män som dör av överansträngning när de försöker släcka dem.

– Det brukar försvinna ett antal hus varje år på grund av vegetationsbränder som går emot fasaden. Där är tipset att se till att röja bort sådan vegetation som är brännbar runt dina hus, så det inte ligger nära fasaden, säger Leif Sandahl.

Varje år inträffar omkring 2000–3000 gräsbränder i Sverige, enligt MSB.

Statistik från 2005–2014 visar att säsongen till största delen sträcker sig från mars till oktober, och att flest gräsbränder inträffar i april och maj. Risken avtar när årstidsväxlingen är över och fjolårets

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.