Kent Törnqvist är villig att hjälpa skolorna vid en protest. Foto: André Kvist/SVT

Upprörda föräldrar om konstgräsplan

Uppdaterad
Publicerad

Upprörda föräldrar till skolbarn som utnyttjar konstgräsplanen på Rosenholm manar nu till att skolorna ska agera emot användandet av gummigranulaten SBR.

– Nu är det snart skolstart om någon vecka och då kommer våra barn leka på det här gummigranulaten som jag är så väldigt negativ till, säger Kent Törnqvist.

Den omstridda konstgräsplanen på Rosenholm anläggs just nu för fullt. Stora vita säckar med ett tons vikt vardera kommer hit via utländska lastbilar. Över hundra ton granulat kommer under de närmaste dagarna att läggas på planen. Men frågetecknen kring miljö- och hälsoaspekter återstår.

Skolorna kan komma att ta strid

Berörda föräldrar till skolbarn har börjat informera rektorer på de tre grundskolor och förskolan som ligger i anknytning till planen. Tanken är rektorer och skolledningar ska vara medvetna om de potentiella miljö- och hälsoriskerna.

– Normalt så tänker inte rektorer eller lärare på vad som finns i konstgräset utan man utnyttjar planen helt enkelt, säger Kent Törnqvist.

Han öppnar också för att en potentiell protest mot användandet av gummigranulat gjort på använda bildäck, SBR, kan bli aktuell. Det ligger dock på skolornas bord om de vill agera mot gummigranulat.

– Det får isåfall bli från skolorna sida. Det är rätt mycket barn som är aktiva här så det är mycket möjligt att de gör någonting, säger Kent Törnqvist.

Han fortsätter med att berätta att han och andra anhöriga kommer att stötta och assistera en protestaktion.

Fria att tala ut

Rektorer, lärare och skolledningar på de berörda skolorna har rätt att agera mot användandet av gummigranulat om de så väljer det. Det säger förvaltningschef Göran Palmér till SVT Nyheter Blekinge.

– Vi har den friheten i detta landet att de har rätt att säga precis vad de tycker och tänker, säger han.

Under tiden fortsätter arbetet med att färdigställa den nya konstgräsplanen. Kent Törnqvist är överraskad att kommunens miljöavdelning inte arbetar starkare emot denna bebyggelse med tanke på att kommunen är en så kallad eko-kommun och ska föregå med gott exempel för övriga landets kommuner.

– Det är väldigt förvånande att miljösidan inte får en större del i en upphandling. Det verkar som att det endast är pengarna som styr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.