Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur lärarna på IM-programmet arbetar med eleverna som fastnat hemma. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Så får Ronneby hemmasittarna att längta tillbaka till skolan

Publicerad

Elever som stannat hemma från skolan i högstadiet är ofta svåra att få tillbaka till skolan. Men på IM-programmen i Ronneby finns hjälp.

– Vi har samma lärare, samma lokal och samma tider varje skoldag – det är fyrkantigt men välbehövligt, säger läraren Joel Norgren.

På IM, Introduktionsprogrammen i Ronneby, jobbar också Martin Johansson. Han är samordnare och ordnar praktikplatser och bygger relationer till ungdomarna – i vissa fall redan innan de ska börja på IM.

– Vi skulle vilja jobba mer så med grundskolan – att träffa eleverna innan de ska börja hos oss. Då hinner vi bygga upp relationen så att de kommer hit till oss redan första skoldagen, annars har vi en jätteresa innan vi ens får eleven till skolan, säger han.

Få regler

Förutom den struktur som IM-programmet innebär finns egentligen bara en regel för eleverna i Ronneby att följa.

– Tryggheten går före allting här. Föräldrarna ska kunna känna sig trygga i att skicka sitt barn hit och eleverna ska kunna känna sig trygga att vara här. Vi har många elever som har varit mobbade och det blir de inte här, säger läraren Joel Norgren.

På programmet har de en nolltolerans mot kränkningar och mobbing – om den inte efterlevs så får eleven inte fortsätta på IM.

Separata lokaler

I Ronneby är IM-programmet uppdelat på två olika platser. En grupp har undervisning i gamla rådhuset i centrala stan och en grupp på gymnasieskolan Knut Hahn. På så sätt kan elever som har svårt för skolmiljön eller inte känner sig trygga där ändå gå i skolan – med målet att så småningom kunna gå i den vanliga skolan.

I klippet hör du personalens resonemang kring vikten av goda relationer för att få eleverna att börja gå i skolan igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.