Grundlig spaning ledde fram till gripanden. Här en bild från polisens rekonstruktion vid en narkotikagömma i skogarna utanför Olofström. Foto: Polisen

Så nystades amfetaminhärvan upp

Uppdaterad
Publicerad

Det som började med spaning mot två misstänkta narkotikahandlare slutade i ett av de större amfetaminbeslagen i Blekinges historia.

I augusti förra året flyttade ett par till Karlskrona. Mannen och kvinnan var välkända av polisen sedan tidigare för just narkotikahandel, så en spaningsinsats inleddes.

– Det visade sig snart att de sålde amfetamin i närområdet. Och efter ett tag kunde vi även identifiera den man vi tror var deras leverantör, säger Ola Jarevik, poliskommissarie som deltog i spaningsarbetet.

Amfetaminhärva i Blekinge

Avlyssnade telefoner

Leverantören, en 60-åring från Olofström, var även han tidigare känd av polisen. Då började man avlyssna de misstänktas telefoner, och kunde spela in flera samtal som handlade om olika narkotikaaffärer. Och efter ytterligare ett tag kunde även härvans huvudman identifieras.

– Först visste vi inte vem det var, han var helt okänd för oss. Men i oktober kunde vi identifiera honom som en polsk medborgare, efter kontakterna med Olofströms-bon, säger Ola Jarevik.

Nu drev man spaning på flera fronter, med poliser från Blekinge, Kalmar och Skåne. I februari, ett halvår efter att spaningarna inleddes, beslutade man att gripa de två huvudmännen. De kommande dagarna greps ytterligare tolv personer, bland annat paret i Karlskrona och två från Kalmar som av den polska medborgaren köpt ett drygt kilo amfetamin. Spaningarna ledde också till att flera narkotikagömmor med totalt närmare tre kilo amfetamin kunde hittas och beslagtas.

Rättegång i dag

I dag inleds rättegången där totalt 14 personer står åtalade, allt från leverantörer och distributörer, till missbrukare.

– Det känns bra. Vi känner oss trygga med utredningen som varit, och det resultat som blivit. Det blir fällande domar för alla, enligt min uppfattning, säger Ola Jarevik.

Av de 14 åtalade personerna finns det de som erkänt. Den 60-åringe leverantören från Olofström är däremot en av dem som nekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminhärva i Blekinge

Mer i ämnet