Härlig vinter, säger Herran Björne om Härjedalen.

Scoutnalle från Lyckeby åker Sverige runt

Uppdaterad
Publicerad

Scoutnallen Herran Björne gav sig av från Lyckeby för två månader sedan. Utrustad med loggbok, biljett och ordentlig mössa upptäcker han hela Sverige.

”Hej. Jag är ute på resa. Se till att jag kommer vidare!” står det på en stor lapp som hänger runt halsen på nallen.

– Jag blev inspirerad av min bror, som en gång hade gjort något liknande, berättar scoutledare Linn Jönsson. Hennes grupp är scouter i åldern 10-12 år, ”upptäckarna”. Vad passar då bättre än att försöka upptäcka Sverige? Och kan man inte göra det själv, kanske man kan göra det med sakkunnig hjälp.

Hej, jag är på resa. Kan du hjälpa mig?

Och den hjälpen blev en gosig nalle, inköpt i en second handaffär. Han döptes av scoutgruppen till Herran Björne och utrustades med allt han kan tänkas behöva för sin resa genom landet. I ryggsäcken finns en loggbok, där folk kan berätta vad han varit med om, där finns frankerade vykort och penna. Och kontaktuppgifter, förstås.

 – Men vi har inte fått några vykort än, säger Linn. Folk tar bilder med mobilen och skickar i stället.

Scoutledare Linn Jönsson kläckte idén. Foto: Privat

För två månader sedan var det dags för avfärd. Då gick hela upptäckargänget i Lyckeby Scoutkår i samlad tropp till bussen i Bastasjö, lämnade över Herran Björne och hans biljett till chauffören och bad om hjälp att förverkliga scoutnallens resa.

Herran Björne fick ett eget säte och så rullade bussen iväg...

Vad har hänt sedan?

– Herran Björne har bland annat varit i Karlshamn, Oskarshamn och Västervik. Han har suttit på Cityterminalen i Stockholm. Han har besökt en förskola. Och nu har han tagit sig ända upp till Funäsdalen i Härjedalen.

Natti! Övernattning i Västervik.

Så nu står Herran Björne med mössan ordentligt neddragen framför en vintrig skidbacke. 100 mil hemifrån.

Hur följer ni hans resa?

– Vi uppdaterar på Facebook, men eftersom scouterna är för unga att ha egen Facebooksida går mycket av informationen via föräldrar och andra vuxna.

Vad tycker Herran Björne om det här då?

– Han gillar att resa. Och han har inte alls någon lust att komma hem. Fick just höra att han har bott två nätter på hotell och varit på restaurang, så han har helt andra vanor nu. Och så gillar att vara kändis!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.