SD-politiker tar på sig delar av ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemännen uteblev från socialnämndens möte – på grund av dålig arbetsmiljö. Ledamoten Göran Eklund (SD) tror själv att han kan vara en orsak till bojkotten.

Sverigedemokraten Göran Eklund beskriver den uppkomna situationen som ”ytterst allvarlig”. Och han medger att han kan vara en av förklaringarna till att flera tjänstemän i går valde att inte närvara när socialnämnden sammanträdde – vilket annars är brukligt. 

– De tycker väl att jag är besvärlig eftersom jag ställer krav. Jag har sedan november förra året försökt få svar på ett antal frågor, men fortfarande har jag inte fått några tillfredsställande besked. När jag för en tid sedan påpekade detta reste sig en av tjänstemännen och lämnade mötet, säger Göran Eklund. 

SVT granskar socialen

”Brister i ledarskap”

Som ledamot i nämnden har han också upplevt andra problem, säger han, och har dessutom haft ett möte med tillförordnade förvaltningschefen Claes Wiridén.

– Jag har exempelvis bett att få se offentliga avtal. Jag har rätt till det, men det blir ändå till ett problem, säger han. 

Enligt SD-ledamoten har nämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) brustit i sitt ledarskap.

– Hon bara duckar när det blir känsliga frågor. I stället mailar hon mig och är hotfull i tonen, säger Göran Eklund – som understryker att det inte bara är tjänstemännens relation till vissa politiker i nämnden som orsakat problem. 

– Det har också varit besökare på nämnden som upplevts som hotfulla.

Det är andra gången på kort tid som det riktas intern kritik mot hur arbetet i nämnden fungerar – i augusti förra året lämnade två S-ledamöter nämnden i protest under uppmärksammade former.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar socialen

Mer i ämnet