Djurförbudet mot SD-toppen Tommy Strannemalm i Karlshamn står fast. Foto: Länsstyrelsen/SVT

SD-politiker vanvårdade djur

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om djurförbud för Sverigedemokraternas toppnamn i Karlshamn står fast – efter upprepade fall av vanvård. En nedkyld ko fick avlivas, grisar bökade bland skelettdelar och hästar hölls inomhus i flera månader.

Tommy Strannemalm är Sverigedemokraternas toppnamn i Karlshamn. Politikern sitter även i landstingsfullmäktige och i distriktets valberedning – där tillsammans med partiledaren Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon. Han har representerat Blekinge på partiets landsdagar och var också närvarande vid partiets internationella konferens European Freedom Awards i Stockholm förra året.

Politiskt har Strannemalm bland annat lyft djurskyddsfrågor – men själv har han sedan januari förra året förbud mot att ha egna djur på fastigheten i Karlshamn.

– Vi har noterat flera allvarliga och återkommande brister i djurhållningen. Djurförbudet bygger på en samlad bild och på grundlig dokumentation, säger en djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

Vid en kontroll i februari 2015 påtalades att liggställningarna för korna var undermåliga. Foto: Länsstyrelsen

Nedkyld ko fick avlivas

Anmärkningarna mot SD-politikerns sätt att sköta sina husdjur började redan 2009. Sedan dess har myndigheterna vid flera tillfällen fått anledning att återvända till bostaden – bara för att konstatera nya fall av misskötsel. Vid ett tillfälle fick en nedkyld ko, nedsjunken i lera, avlivas. Den hade då, enligt Strannemalm själv, ätit brödbitar med narkotikaklassade preparat.

Vid ett annat tillfälle fick en hund i dåligt skick avlivas. Länsstyrelsen anmärkte också på skötseln av hästar som fått stå inne i två månader och som varit magra med tovade svansar fulla med kardborrar. I en hage observerades också grisar som bökade med skelettdelar från andra döda djur.

En kontroll i oktober 2014 visade att hästarna var avmagrade och hade hoptovade svansar och manar med rikligt av kardborrar. Foto: Länsstyrelsen

Sommaren 2015 åtalades Tommy Strannemalm misstänkt för djurplågeri, men åtalet lades senare ner då det ansågs inte längre finnas tillräcklig bevisning.

Prövas inte

När länsstyrelsen i januari förra året beslutade om djurförbud löd den sammantagna bedömningen att Strannemalm vid upprepade tillfällen ”allvarligt försummat tillsynen av djuren”.    

Tommy Strannemalm överklagade beslutet till såväl Förvaltningsrätten som Kammarrätten, utan gehör. Och nu meddelar alltså Högsta förvaltningsdomstolen att målet inte ska tas upp till prövning och därmed står djurförbudet fast.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Tommy Strannemalm för en kommentar, men utan resultat.

I en skrivelse till Förvaltningsrätten har han tidigare sagt att han inte utesluter att politiska motiv ligger bakom anmälningarna mot honom.

I februari 2010 noterades att grisar fick böka bland skräp och skelettdelar. Foto: Länsstyrelsen

Uttorkad ko, för lite mat, magra djur – här är länsstyrelsens anmärkningar

Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer har gjort flera besök på Strannemalms fastighet och genom åren har följande bedömningar gjorts:

  • Allvarligt försummat tillsynen av djuren
  • Kraftigt nedkyld ko låg nedsjunken i lera. Det var tre grader utomhus. Kon hade varken tillgång till vatten eller mat. Var uttorkad. Veterinär inte tillkallad.
  • Hund i dåligt skick påträffades i hundgården. Fick avlivas.
  • Har vid upprepade tillfällen förelagts att åtgärda brister i djurhållningen
  • Enkla liggställningar av byggnadsställning och presenningar.
  • Djuren har haft för lite eller helt saknat strö
  • Djuren har varit magra
  • Undermålig renhållning
  • Hästarna har inte haft daglig utevistelse
  • Hästarna fick år 2010 stå inomhus i två månader
  • Bristande kunskaper om djurens behov
  • Undernärda hästar påträffas med hoptovade svansar fulla med kardborrar
  • Tjur hölls ensam med rep om halsen
  • Grisar gick i en hage med skräp och skelettdelar efter döda grisar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.