Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Olsson Lindqvist, 91 år, berättar i klippet varför det är så härligt att komma ut på cykeltur med före detta OS-cyklisten Paula Westher. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Se Marianne, 91, cykla med tidigare OS-stjärnan Paula

Publicerad

När den före detta OS-cyklisten Paula Westher, som numera jobbar inom hemtjänsten i Lyckeby, fick chans att ta med de gamla ut och cykla nappade hon direkt. Och responsen har varit mycket positiv.

– Fåglarna hör man och man kan ta på blommorna, säger Marianne Olsson Lindqvist som bor i Lyckeby.

Sedan i somras har äldre som har hemtjänst i Lyckeby kunnat åka ut på cykeltur med Paula Westher, före detta elitcyklist som på 70- och 80-talen tävlat i både OS och Tour de France.

– Andra hade också kunnat cykla, men jag brinner mer för det än andra kanske gör, säger undersköterskan Paula Westher om att cykla med de gamla i sitt jobb inom hemtjänsten.

”Jättehärligt att komma utanför huset”

En av de som njutit av sommarens och höstens cykelturer är 91-åriga Marianne Olsson Lindqvist.

– Man behöver inte komma så långt men det är jättehärligt att komma utanför huset, säger hon.

Cykeln är specialdesignad för att fungera för personer som inte kan cykla själva. Det finns säkerhetsbälte, remmar på pedalerna och elmotor på cykeln. På ena platsen går det att styra, växla och bromsa.

Fler vill cykla med de äldre

Tidigare stod cykeln på ett äldreboende i Karlskrona, men tack vare Paula Westhers chef fick hon chans att börja använda den tillsammans med personer som har hemtjänst.

Nu har också andra som arbetar inom hemtjänsten i Lyckeby fått upp ögonen för parcykeln och blivit sugna på att använda den. Till våren blir det nog ännu fler som tar ut äldre på cykelturer spår Paula Westher.

I klippet ovan får du hänga med på en av cykelturerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.