Konjunkturinstitutet tror att tillväxttakten på bostadsmarknaden kommer att minska i höst. Foto: TT

Separerande par håller ihop på grund av bostadsbrist

Publicerad

Bostadskrisen i Blekinge blir allt mer allvarlig. En lägenhet kan ha 300 sökande. Par som vill skiljas har inte rätt till förtur i bostadskön och tvingas att fortsätta bo tillsammans.

Den akuta bristen på bostäder fortsätter. Bostadsköerna har ökat kraftigt de senaste åren.

Separerande par måste hålla ihop

Par som vill separera och är på jakt efter en eller två lägenheter måste hålla samman på grund av bristen på bostäder enligt Sveriges Radio Blekinge.

– För ett par år sen hade det här inte varit något problem. Då hade vi kunnat hjälpa det här paret med både en och två lägenheter. Men nu är man hänvisad till vår kö. Har man inte stått ett tag och samlat poäng så blir det problem, säger Peter Persson, vd för Ronnebyhus..

Att separera är inte ett tillräckligt gott skäl för att få förtur i bostadskön i de kommunala bostadsbolagen.

Hundratals sökande på en lägenhet

Situation ser likadan ut i hela länet. Och det är synbart att trycket har ökat. För ett par år sedan kunde en lägenhet i Ronneby ha få eller inga sökande. Idag kan det vara uppåt 80-90 sökande.

I Karlskrona är det likadant. För ett par år sedan hade Karlskronahem cirka 30 sökande på varje ledig lägenhet. Idag är det minst 100 intresserade. På en mycket attraktiv lägenhet kan det vara upp till 300 sökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.