Sexinviter vanligt för högstadieeleverna

Uppdaterad
Publicerad

Att unga flickor får sexuella inviter av män är något åttondeklassarna på Wämöskolan känner igen.

Det finns en mängd olika sociala nätverk och appar som barn och unga använder sig av i dag. Allt ifrån Snapchat och Kik – till Facebook och Kamrat. För åttondeklassarna på Wämöskolan har det blivit en del av vardagen.

– Jag använder Snapchat, Twitter, Instagram och Tinder mest, säger Henna Bradalo, 14 år.

Sexbrott mot barn

– Jag brukade ha Kik också, men jag tog bort den för det var så många äckliga som skrev, säger Freja Andersdotter, 14.

Blivit kontaktade

De har själva vid flera tillfällen blivit kontaktade av okända män i olika sociala nätverk.

– Jag brukar blocka de direkt. De ställer frågor om var man bor och hur man ser ut och vad man har på sig och såna äckliga saker, säger Freja Andersdotter.

Att det är så vanligt bekräftas av Elza Dunkels, som forskar kring barn och ungas internetanvändande vid Umeå universitet.

– Jag skulle nästan våga säga att det är lika vanligt som att vi vuxna får spammail. Men det man måste komma ihåg är att de allra flesta barnen har förmåga att säga nej och blockera männen, säger hon.

”Prata med barnen”

Hon poängterar dock att det finns vissa riskzoner bland barnen som man kan urskilja.

– Det är om de har det svårt hemma eller i skolan. Om de inte mår bra, då är det lätt att hamna i riskzonen, säger hon.

Som förälder menar Elza Dunkels att det bästa man kan göra är att prata med sina barn om vad de gör på internet, på precis samma sätt som man pratar om vad de gjort i skolan.

– Det absolut sämsta man kan göra är att sätta upp förbud. Då känner kanske inte barnet att de vågar prata med sin förälder om något skulle hända, av rädsla för att då inte få ha kvar sitt konto i sociala medier, säger Elza Dunkels.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet