Bilder från polisens förundersökning

Sju åtalas efter tortyrmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal i det uppmärksammade tortyrfallet i Karlskrona, där en 21-årig man under många timmar plågades med ett aluminiumrör, ett hundkoppel och en koslyrepistol.

Enligt åtalet – som lämnades in i går –  ska den utdragna misshandeln ha pågått i drygt 15 timmar innan offret släpades ut från bostaden och dumpades på gatan. Orsaken till våldsutbrottet var, enligt utredningen, att 21-åringen misstänktes ha stuilit smycken och narkotika från andra närvarande i lägeneheten.

Tre särskilt drivande

Tre personer sitter fortsatt häktade och det är denna trio – två män och en äldre kvinna – som ska ha varit särskilt drivande i misshandeln. Samtliga tre åtalas för människorov, en av männen dessutom för mordförsök.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

– Min uppfattning är att han försökte strypa offret med ett hundkoppel och den gärningen måste bedömas för sig, säger åklagare John Dagnevik.

Våldet beskriver han som ”tortyrliknande”:

–Jag tycker att helheten är viktig när ärendet nu ska prövas. Misshandel har varvats med hot, utpressningar och olika typer av bedrägerier. Sammantaget var offrets skador livshotande, säger John Dagnevik.

Efterfrågade en bil

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat publicerades under det aktuella dygnet bilder på den söndertrasade 21-åringen på sociala medier och en teori är att kroppen – i slutet av händelseförloppet – skulle dumpas på annan plats.

– Vi har kunnat konstatera att en av de nu åtalade akut efterfrågat en bil via Facebook, säger John Dagnevik.

Övriga fyra åtalas för underlåtenhet att avslöja människorov och en av de fyra även för medhjälp till människorov.

Vill se fleråriga fängelsestraff

Den man som sammantaget tros varit särskilt aktiv i våldsutövandet har i förhör medgett de faktiska omständigheterna – på flera punkter. SVT Nyheter Blekinge har sökt mannens försvarare, men utan resultat.

Enligt John Dagnevik riskerar flera inblandade kännbara straff.

– Enligt min uppfattning är den här gärningen så allvarlig att flera av de åtalade förtjänar fleråriga fängelsestraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Mer i ämnet