Sjukhusfrågan redan avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Politiska diskussioner förs om att bygga ett nytt sjukhus i Blekinge, men frågan är egentligen stendöd.

Den planerade storinvesteringen på sjukhuset i Karlskrona sätter stopp för ett nybygge.

Om en knapp vecka ska politikerna i landstingsstyrelsen fatta beslut om Landstinget Blekinges största investering på nästan 30 år. Då ska satsningen om att rusta upp operation och intensiven för 3,5 miljarder kronor på sjukhuset i Karlskrona klubbas.

Därmed är frågan om att ersätta två sjukhus mot ett nybyggt mitt i länet redan avgjord innan den tagits upp för ett skarpt politiskt beslut. Moderaterna som förespråkar ett nybygge är inte nöjd med dagordningen.

– På något sätt har man vänt på frågan och vi tycker att man borde utreda alternativen. Där är vi inte i dag, säger Alexander Wendt (M), oppositionsråd.

Sjukhusparti

Landstingsdirektören Peter Liljas utredning om framtidens hälso- och sjukvård lades fram förra året och då slog han fast att det blev för dyrt att bygga ett nytt sjukhus. Men frågan togs aldrig upp för ett skarpt politiskt beslut. Sedan dess har Blekingepartiet bildats vars största fråga är att driva att ett nytt sjukhus ska byggas strax norr om Ronneby.

– Jag tycker det har varit en olycklig debatt som utgått från att vi ska bygga helt nya sjukhusbyggnader, säger Kalle Sandström (S), finanslandstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande.

Politikerna i landstingsstyrelsen träffas på måndag för att klubba storinvesteringen på operation och intensiven. Som SVT Blekingenytt tidigare berättat om är nuvarande operationssalar för trånga och bjälklaget i taket håller inte för ny teknik som ska installeras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.