Foto: SVT

Skolchef ber familjen om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Johan Johansson, rektor på Yaras skola stängdes av kort efter den åttaåriga flickans död, eftersom han inte gjort någon orosanmälan om Yara till socialtjänsten. Men han följde de rutiner som fanns vid tillfället. Det visar Blekingenytts granskning. Nu får rektorns familj den ursäkt de önskat.

Efter Blekingenytts granskning medger nu förvaltningschef Maria Persson att hon använde fel ord vid presskonferensen den 12 maj.

– Mitt ordval när jag sade att Johan skulle stängas av blev fel och jag förstår att det framstod som att Johan straffades. Jag är uppriktigt ledsen för det och vill därför be både Johan och hans familj om ursäkt, säger Maria Persson i ett pressmeddelande.

Fallet Yara

– Jag har hela tiden sagt, och jag vill upprepa, att jag har förtroende för Johan och det arbete han gjort. Jag ångrar mitt ordval och jag är djupt berörd av det som hänt Johan och hans familj.

Följde rutinerna

Efter mordet på åttaåriga Yara stängdes rektorn på flickans skola, Johan Johansson, av från sitt arbete. På en presskonferens sade förvaltningschefen Maria Persson att rektorn inte hade följt kommunens rutiner. Han hade telefonkontakter med socialförvaltningen men gjorde ingen formell orosanmälan. Blekingenytts granskning visar dock att rektorn följde de rutiner som gällde vid tillfället. Det var först efter händelsen som rektorernas handbok ändrades.

Johan Johansson tog mycket illa vid sig av dödsfallet och den efterföljande kritiken. Han blev deprimerad och blev svårt skadad i en trafikolycka. Fem månader efter olyckan har han fortfarande svåra hjärnskador.

”Ett steg i rätt riktning”

Rektorns hustru, Karin Johansson, nåddes av ursäkten under torsdagseftermiddagen.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men jag vill också att kommunen tar ett fortsatt ansvar för Johans och familjens situation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet