Regeringen ska ha haft vetskap om att giftig Östersjölax exporterades till Frankrike.

Slog larm för två år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska ha haft vetskap om att giftig Östersjölax exporterades till Frankrike.

Sportfiskarnas förbund slog larm redan för två år sedan.

Men svaret blev tystnad.

Blekingefiskarnas centralförening exporterade giftig Östersjölax till ett värde av ett par miljoner kronor till Frankrike. Men att dioxinförgiftad lax säljs utanför Sveriges gränser är inte nytt. Redan för två år sen slog Sportfiskarnas förbund larm till landsbygdsdepartementet. Men något svar från regeringen dök aldrig upp.

– Man mer eller mindre ryckte på axlarna och sköt frågan vidare. Det är mycket allvarligt, säger Joakim Ollén, ordförande i förbundsstyrelsen för Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Olaglig laxexport

Karlskrona kommuns miljökontor har kunnat spåra 105 ton Östersjölax som trots exportförbudet sålts till Frankrike under två års. Nu har ärendet lämnats över till åklagare.

– Det är inte någon sill här och där utan stora mängder. Det är en ordentlig skandal och det är märkligt att myndigheterna inte agerat tidigare, säger Joakim Ollén.

När Blekingenytt försöker få svar på alla frågor från föreningen är lokalen stängd. Utanför står en oförstående lastbilschaufför från Polen som ska hämta torsk och försöker förgäves hitta någon som kan hjälpa honom.

Uppgifter till Blekingenytt säger att föreningen ska avvecklas. Redan i mitten av mars tog de cirka 60 medlemmarna beslut om att upplösa föreningen och sälja den attraktiva havsnära marken på Saltö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olaglig laxexport

Mer i ämnet