Foto: SVT

Socialen kan bli del i ny storförvaltning

Uppdaterad
Publicerad

Den krisdrabbade socialförvaltningen i Karlskrona kan slås samman med funktionsstödsförvaltningen nästa år. Frågan utreds nu på uppdrag av den politiska ledningen.

När den tidigare socialchefen Anette Gladher i början av september valde att lämna sin tjänst utsågs funktionsstödsförvaltningens chef Claes Wiridén snabbt till efterträdare. Han ska under det kommande året ansvara för båda förvaltningarna och den den chefslösningen var logisk.

För just nu utreds frågan att slå samman de båda förvaltningarna lagom till årsskiftet 2017-2018.

I det utredningsdirektiv som SVT Nyheter Blekinge tagit del av är det flera aspekter som ska utredas innan beslut kan fattas.

Det handlar bland annat bom hur en sammanslagning skulle påverka servicenivån, kvaliteten och effektiviteten vad avser kostnader.

– Jag kan bekräfta att jag gett kommundirektören i uppgift att utreda frågan. Men vi är i ett tidigt skede av processen och därför finns det i nuläget inte mycket att kommentera, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

Behåller två nämnder

Enligt uppgift hoppas den politiska ledningen också att en större och gemensam förvaltning ska ge bättre resultat vad avser styrning och ledning – allvarliga bristpunkter som revisorerna vid upprepade tillfällen anmärkt på för just socialförvaltningens del.  Frågan är nu om en sammanslagning också betyder att dagens två nämnder blir till en – redan under den här mandatperioden.

Den styrande koalitionen har tidigare haft som princip att det bara ska finnas en nämnd kopplad till respektive förvaltning.

– Jag tror att vi måste göra ett avsteg i det här fallet. Den politiska organisationen kan vi nog förändra först efter nästa val, säger Patrik Hansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.