Flera brister har framkommit i utredningen av socialjouren i Olofströms kommun. Foto: SVT

Socialjouren i Olofström – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Flera brister har framkommit i utredningen av socialjouren i Olofströms kommun. Ärenden har bland annat påverkats av jäv och beslut har tagits trots att socialjouren inte haft rätt kompetens.

  • En familj blev hastigt vräkt från sin bostad och socialjouren ska då ha köpt de nödvändigheter som familjen behövde under helgen för sina egna pengar.
  • Socialjouren har flera gånger agerat på egen hand i ärenden som gäller barn, då en socialsekreterare egentligen ska kontaktas. Ett barn blev utkastat från sitt familjehem mitt i vintern, barnet bar inte kläder som var anpassade för vädret och socialjouren gjorde bedömningen att träffa barnet på egen hand utan en socialsekreterare med rätt utbildning för att ta hand om ärendet.
  • Ett ärende gällande långvarig missbruksproblematik och konflikter har blivit hanterat utifrån att socialjouren känner de inblandade individerna och gjort en bedömning utifrån det. Det ledde till att socialsekreteraren i beredskap inte fått kännedom om vad som hänt och att inget dokumenterats. Socialjouren ska också ha gett en av individerna rådet ”byt partner”.
  • Socialjouren har i ett fall påverkat verksamhetschefen att ändra ett beslut angående akutboende för en individ. Verksamhetschefen hade beslutat att individen inte uppfyllde kraven för akutboende, men när socialjouren kontaktas under en helg beslutar hen att individen visst bör få tillgång till akutboende. Verksamhetschefen och enhetschefen känner sig då tvingade att ändra bedömningen och skriver på uppmaning av socialjouren, en ny bedömning.
  • Efter en orosanmälan om att en äldre person med en demensdiagnos inte har synts till i sin lägenhet kontaktar socialjouren nattpersonal för att de ska undersöka ärendet. Nattpersonalen får bekräftat att personen ligger på sjukhus och därför inte ska vara hemma, socialjouren beordrar ändå nattpersonalen att gå in i lägenheten och nyttjar därför sin maktposition för att påverka medarbetare i sitt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.