Svallvågor från stridsbåten gjorde att en skonert trycktes upp mot kanalbanken och fastnade med riggen i ett träd. Foto: Försvarsmakten

Sparkades efter vansinnesfärd – får halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Befälet körde en stridsbåt genom Göta kanal i 39 knop – och sparkades från jobbet. Nu har han träffat en överenskommelse med sin tidigare arbetsgivare och får drygt en halv miljon kronor från Försvarsmakten.

Det var i augusti i fjol som färden med stridsbåten – från marinbasen i Karlskrona – ägde rum. Befälet körde båten i så hög hastighet att det i efterhand beskrevs som en vansinnesfärd. Den militära buskörningen slutade med att en båt prejades in i ett träd, en besättningsman föll överbord och en sluss var ytterst nära att förstöras, enligt Försvarsmaktens egen utredning. Mannen tvingades senare lämna sitt jobb men Officersförbundet motsatte sig avskedsbeslutet och därför blev det en förlikning.

– Vi ansåg inte att det fanns någon saklig grund för att skilja honom från anställningen, säger ombudsman Conny Jansson till Nyhetsbyrån Siren.

Mannen får nu 560 000 kronor, vilket motsvarar 14 månadslöner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.