Det nya lagret byggs i Nättraby. Foto: SVT

Stark kritik mot hyresavtal – landstinget anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Blekinge ska inom kort flytta sitt materiallager till nya lokaler. Men nu riktas skarp kritik mot avtalet från andra aktörer, som vill att det rivs upp.

De nya lokalerna håller just nu på att byggas vid E22:an i Nättraby och ska husera ett materiallager för Landstinget Blekinge och Region Kronoberg. De beräknas vara inflyttningsklara i april 2017, men bara ett hundratal meter bort från bygget, i Nättraby bruk, står en tom lagerlokal och väntar på inflytt.

– Vi hade haft långt gångna diskussioner med landstinget. De som hade hand om logistiken hade ritat in den här lokalen, och representanter för arbetstagare och facket hade varit här och tyckte att det var en bra lokal. Jag hade till och med fått mejl från landstinget där de undrade om de kunde flytta in tidigare än beräknat, säger Växjöföretagaren Patrik Åkesson, ägare till lokalen i Nättraby bruk.

Region Blekinges lageraffär

I stället gick alltså avtalet till företaget som skulle bygga nytt. Patrik Åkesson berättar om hur anställda på landstingets logistikavdelning ringde honom och berättade att de ansvariga hade gått bakom ryggen på honom, trots att hans lokal hade uppfyllt alla krav.

– Det är väldigt märkligt. I stället hyr man nu en lokal som enligt deras egen kravspecifikation är sämre, som är dyrare i hyra och dyrare i drift. Dessutom har den sämre tillgänglighet till vägarna, säger Patrik Åkesson.

Patrik Åkesson, ägare Nättraby bruk Foto: SVT

”Passade bäst för verksamheten”

Men förvaltningschefen på Landstingsservice håller inte med om beskrivningen.

– Vi har haft ett antal olika alternativ i den här processen, och vi har alltid varit tydliga om att tanken som fanns med bruket inte alls var klar på något sätt, enligt de uppgifter jag har fått till mig. Det alternativet vi fastnade för nu är det vi tyckte passade bäst för verksamheten, säger Per Johansson, förvaltningschef.

Landstinget menar också att trots att grundhyran för nybygget blir drygt en halv miljon kronor högre per år, så kommer driftskostnaderna vara lägre och att det inte kommer bli någon ekonomisk förlust, jämfört med om materialdepån hade gått till Nättraby bruk.

Vill riva upp avtalet

Men nu har Patrik Åkesson, via juridiska ombud, ansökt om en överprövning av avtalet hos förvaltningsrätten, då han menar att det strider mot lagen om offentlig upphandling och bör rivas upp.

– Det är en sak om landstinget hyr in sig i en redan befintlig lokal, som här. Då gäller inte lagen om offentlig upphandling, men om man bygger en helt ny lokal, då har jag väldigt svårt att se att det skulle vara ett undantag mot lagen. Oavsett om det är landstinget som bygger den eller ett externt företag.

– Vi gjorde bedömningen att det är ett regelrätt hyresavtal och att det inte krävdes någon offentlig upphandling. Det här var något som skulle byggas i vilket fall som helst, och det passade våra behov, säger Per Johansson, förvaltningschef på Landstingsservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet