Jeanette Andréasson Sjödin (S) visar underskrifterna under stolen. Foto: André Kvist/SVT

Stolsits med kända politiska avtryck

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags kom den till den politiska ledningen på landstinget, en hittills okänd stolsits med kända politikers namn. Bland många andra namn finns Olof Palme, Kjell-Olof Feldt och Ingemund Bengtsson på stolens undersida.

Jeanette Andréasson Sjödin (S), politisk sekreterare på Blekinge landsting, ser den unika stolsitsen som en återfunnen skatt.

– Den här stolen skulle en gång kläs om och när man vände på den så hittade man alla dessa namn, säger hon.

Kända politikers avtryck

Stolen har namn från augusti 1979 fram till 1987. Det är inte mycket som är känt men stolen ska ha funnits på Kommunals expedition eftersom många av namnen är personer som varit verksamma inom Kommunal under de nedskrivna åren. 

– En man som hette Bengt Ekberg, som var ordförande för Kommunal förr i tiden, ska ha tagit initiativet till den här stolen enligt en person jag pratat med, säger Jeanette Andréasson Sjödin.

Bland namnen hittar vi längst upp före detta statsminister Olof Palme, även Sigvard Marjasin som varit landshövding, före detta finansminister Kjell-Olof Feldt och journalisten Tore Arnström.

Varför Olof Palme har suttit på denna stol är en historia i sig.

– Jag gissar att Olof Palme besökte Kommunal och satt på denna stolen i samband med en kroppkakelunch 1979, det är nog där det började, säger Jeanette Andréasson Sjödin.

Bortglömd men inte borta

Stolsitsen ska ha huserat hos en sjukhusanställd de senaste årtionden

– Det var en kvinna som arbetet här på sjukhuset som tog hand om den, nu skulle hon gå i pension och då var hon mån om att den inte skulle komma bort utan hon lämnade in den till kansliet som gav den till den politiska ledningen.

Nu är tanken att sitsen ska ramas in och hängas upp som en tavla så att alla får ta del av den unika stolsitsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.