Giellaoahpahus Foto: SVT

Stopp för flyktingskola

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten hotades av att så många barn vistades på en liten yta. Den förklaringen fick Ronneby kommun när fastighetsägaren sa nej till flyktingskolan.

Bristen på skolplatser till nyanlända barn medförde att Ronneby kommun tvingades hitta en ny lösning. Tanken kom om att öppna en förberedelseklass och planer om att placera den på Soft Center i Ronneby började.

Kommunen fick klartecken från fastighetsägaren i januari som hade haft samråd med Thoren Framtid som också huserar i lokalerna. Politikerna i utbildningsnämnden fattade i februari beslut om att starta verksamheten. Men bara en dryg månad senare tog det stopp – och åsikterna går i sär om vad som egentligen hände.

– Vi fick besked om att det skulle bli för trångt i trapphuset med de nyanlända barnen och barnen från friskolan. Den förklaringen vi fick var att det handlade om säkerheten. För många barn på en för liten yta, säger Tommy Ahlquist, utbildningschef på Ronneby kommun.

Överöst med protester

Det finns föräldrar till barn på Thoren Framtid som svarat med oro när de fick veta att nyanlända barn skulle dela ingång med deras barn. En del av oron var att äldre nyanlända barn på kommunens nya skola skulle ha en tuff attityd som skrämde de yngre barnen.

För några veckor sedan hölls ett möte på friskolan där föräldrar framförde sina synpunkter.

– Ingången till skolan är redan trång. Många framförde en rädsla, men jag upplevde inte att skolan gick oss till mötes, säger Tomas Lundberg, förälder och SD-politiker som sitter i revisionsnämnden i Ronneby.

I den aktuella klassen på friskolan går nyanlända yngre barn.

– Vi fick höra från skolan att vi föräldrar inte får vara rädda för barn bara för de är nyanlända. Kändes inte som vår oro togs på allvar, säger Tomas Lundberg.

Ingen av de föräldrar som reagerat över lösningen har hört av sig till Ronneby kommun och utbildningsförvaltningen.

– Jag har inte blivit kontaktad av flera föräldrar. En förälder har hört av sig och undrade över hur det kunde bli en sådan här uppståndelse. Men samtidigt vet jag att det finns föräldrar som hört av sig till fastighetsägaren, säger Tommy Ahlquist.

Helt snurrigt

Friskolans representant Göran Hedström förnekar bestämt att skolan ska ha vikt sig för föräldraprotester:

– Det har blivit helt snurrigt. Jag krävde bara att kontraktet skulle omförhandlas och det skulle jag ha krävt oavsett vilken verksamhet det gäller. Vi har verkligen inget emot verksamheten. Jag har inte varit i kontakt med kommunen och inte fått uttala mig i Sydöstrans artikel, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Sydöstrans chefredaktör Gunnar Svensson hävdar att tidningen vid upprepade tillfällen har sökt rektorn på skolan i Ronneby och ledningen för Thoren Framtid.

För att erbjuda de nyanlända barnen skolgång har kommunen öppnat en tillfällig skola för dem i andra lokaler.

Inget jublande

Tommy Svensson, vd på Soft Center, har fått samtal från föräldrar till barn på friskolan:

– Det var några föräldrar som inte var så jublande. Men jag har egentligen ingen förklaring till varför skolan ändrade sig, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.