Stora mängder spill finns kvar i Torgbackens förskola. Foto: Erik Alfredsson och Undersökningsrapport hösten 2016

Stora mängder byggspill kvar i grunden

Uppdaterad
Publicerad

Det var i gammalt byggspill som det växte mögel i grunden till Torgbackens förskola. En del spill rensades bort 2015 men SVT Nyheter Blekinge kan nu avslöja det fortfarande finns stora mängder spill kvar i grunden.

När den första utredningen av fastighetens skick genomfördes 2014 konstaterades bland annat stora fuktbekymmer i grund och källare. Det visade sig också att det växte mögel i det gamla byggspill som slängts och lämnats kvar i torpargrunden, spill och rester som härrör från gamla renoveringar.

I de uppföljningar som gjorts av renoveringsinsatserna konstateras att grunden rensades på byggspill ganska omgående efter att rapporten presenterades i början av 2015. Att det växer mögel i byggrester och byggspill av exempelvis trä, som lämnats och slängts i torpargrunder, är inget ovanligt problem.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

– Den mikrobiella påväxt som påträffats i källaren visar att mögel vuxit i källaren och att mögel- och/eller svampsporer sedan spridits i inomhusluften, säger Folkhälsomyndighetens expert Fredrik Haux till SVT Nyheter Blekinge.

Mycket spill kvar

Men nu visar det sig att upprensningen av och saneringen av spillet i källaren inte var fullständig.

I samband med en ny genomgång av fastigheten under hösten 2016 skriver firman som gjort den undersökningen att ”Mycket byggspill (trämaterial) finns på grundbottenytan”.

– Det handlar alltså inte om att det byggspill som uppmärksammades 2014 ligger kvar. Det spill som jag hittade ligger på sådana ställen i grunden där det het enkelt inte går att komma åt det eftersom det är så lågt i krypgrunden, säger personen bakom utredningen.

Undertryck

Karlskrona kommun försöker nu lösa bekymret genom att skapa ett undertryck i de aktuella utrymmena för att slippa att möglet sprids via luft till resten av förskolan.

– Uppenbarligen är det svårt eller omöjligt att kunna ta bort det, men vi har installerat mätutrustning och har det här undertrycket, vi skapar en ventilation och mäter. Vi kan konstatera att de värden som finns och som visar på fukt och mögel ligger under de gränsvärden som finns, säger Per Jonsson, chef för kommunens drift- och serviceförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet