Karlskrona kommuns bidrag till Ungskräs intresseförening blev i själva verket ett bidrag till ett svartbygge.

Föreningens svartbygge blir en dyr affär

Publicerad

Den nya samlingslokalen på Ungskär blir en dyr affär för öns intresseförening.

Nästan 40.000 kronor kommer svartbygget att kosta i sanktionsavgifter.

Föreningen rev delar av den gamla fallfärdiga byggnaden och byggde en ny utan att söka varken rivningslov eller bygglov.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona tar nu ut två sektionsavgifter för svartbygget.

7500 kronor får föreningen betala för att stora delar av den gamla byggnaden revs utan tillstånd och 12.000 kronor för att ett nytt byggdes utan att föreningen sökt bygglov.

Beslut väntar

Ungskärs Intresseförening söker nu bygglov i efterhand.

– Vi har bett föreningen att komplettera sin bygglovsansökan innan politikerna i nämnden kan fatta ett beslut, säger bygglovschef Kristina Stark.

Om miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beviljar intresseföreningen ett bygglov i efterhand tillkommer mellan 17.000 och 20.000 kronor i bygglovsavgift.

Fick bidrag

Ungskärs intresseförening fick 100.000 kronor i bidrag av Karlskrona kommun till den nya samlingslokalen ur den så kallade Skärgårdsmiljonen.

Johan Sörman är vice ordförande i föreningen och vill inte svara på frågan varför rivningslov och bygglov inte söktes från början.

– Men vi kommer att betala de här extra avgifterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.