Micael Nilsson, expert på Boverket. Foto: SVT

Svarthandel med bostäder sprider sig till mindre städer

Publicerad

Bostadsbristen i Blekinge gör att det finns risk för att en svart bostadsmarknad kan utvecklas här. Detta har tidigare bara funnits i storstäder men nu ser Boverket att det sprider sig till mindre städer.

Micael Nilsson är expert på Boverket och sedan 2014 har han jobbat på att göra en stor utredning om hur tätt människor bor och hur många som är skrivna på samma adress.

Detta har han sedan märkt ut på en karta med olika färger för att ge Sveriges kommuner en bild av hur verkligenheten ser ut.

#BOSTADSÖKES

Fem vuxna per rum

– Svarthandeln är ganska utbredd och den har spridit sig till mindre orter. Det gäller framförallt köp och sälj av lägenhetskontrakt men också olovlig andrahandsuthyrning och en försäljning av lägenhetsadresser som man kan folkbokföra sig på, berättar Micael Nilsson.

Extremfallen i Micael Nilssons utredning är utmärkta med randiga rutor med blå ram som visar att på denna adress bor det fem eller fler vuxna per rum – barn räknar man inte.

Där man kan se detta, anses det vara stor risk att svarthandel med bostäder kan börja förekomma.

Får signaler

– Gissningsvis så finns det möjligheter att detta händer i Karlskrona och Ronneby, där bostadsbristen är stor, säger Micael Nilsson.

I Ronneby har det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus cirka 300 personer i bostadskö och även om man inte har behövt göra några åtgärder mot svarthandel ännu så har man känt av att läget har förändrats.

– Vi fick signaler senast för någon vecka sedan att det förekommer otillåten uthyrning i andra hand. Så vi känner ju att problemet kryper från storstadsregionen ner till lilla Ronneby, säger Peter Persson, vd för Ronnebyhus.

Orättvist

I Karlskrona har man sett en ökning av otillåten andrahandsuthyrning och är mån om att snabbt komma till rätta med den.

– Det måste vi göra, därför att vi har en kö och vi har en bostadsbrist. Och kan man då ha otillåten andrahandsuthyrning så går ju den personen förbi i kön. Det blir jätteorättvist mot dem som har stått där länge, säger Per Myrbeck, vd för Karlskronahem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet