Foto: SVT

SVT-journalist anmäler polisen

Publicerad

Lars-Göran Svensson, journalist på SVT:s Uppdrag Granskning, JO-anmäler polisens agerande efter den uppmärksammade granskningen av Michael Wijks död.

Det är formuleringar i det pressmeddelande polisen offentliggjorde i samband med granskningen som Lars-Göran Svensson reagerat på. I uttalandet uppgav polisen att utredare förgäves försökt få till ett förhör med en 74-årig anhörig till Michael Wijk – ett förhör som kvinnan enligt polisen ska ha skjutit på i avvaktan på att programmet skulle sändas. Polisens uppgifter publicerades utan att kvinna fick möjlighet att bemöta dem.

”Jag ifrågasätter om polisen officiellt ska anklaga och klandra en 74-årig kvinna för att inte vilja ställa upp på ett polisförhör som rent formellt och juridiskt är helt frivilligt.”, skriver Lars-Göran Svensson i sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Granskningen av Michael Wijks sista timmar sändes i slutet av september som ett samarbete mellan Uppdrag Granskning och SVT Nyheter Blekinge.

– Jag känner inte till ärendet i detalj och jag har heller inte sett anmälan. Därför har jag i nuläget ingen kommentar att lämna, säger polisens presstalesman Ola Severinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.